Kontakta Vilicus Moneo

Vanliga frågor o svar

 • Hur kan jag använda appen?

  Förutom att den hjälper genom att varna då man befinner sig nära en inlagd gränspunkt, kan den också användas som ett hjälpmedel för att snabbt orientera sig på en plats där man inte har platskännedom. När signalnamn har lagts in som gränspunkter, så visas de på en karta och tillsyningsmannen får snabbt hjälp att orientera sig på bangårdsområdet och sitt arbetsområde.  

 • Hur säker är den att använda?

  Appen är ett hjälpmedel, den ersätter inga av de befintliga uppgifterna eller ansvaren hos tillsyningsmannen. Den fungerar så bra som GPS-uppkopplingen gör. Därför kan man inte överlåta ansvaret att bevaka positionen till appen. Men den kan göra skilnad de gånger som det a någon anledning är på väg att gå fel. Dessutom är den en god hjälp för att identifiera gränspunkterna på en karta, som ska gälla för ett arbete.

 • Hur många kan använda den samtidigt?

  En tillsyningsman ansvarar för att maskiner i arbete inte lämnar A-skyddsområdet. Om alla spårgående maskiners förare använder appen, får tillsyningsmannen stöd i att bevaka att ingen maskin rullar för långt och förbi en gränspunkt genom att den maskinföraren varnas genom appen. Allt som behövs är att alla aktiva på platsen använd rappen och lägger in samma gränspunkter.

 • Kan appen göra mer?

  Appen kan byggas ut med flera funktioner. Vi vill gärna ha återkoppling på vilka slags funktioner ni användare helst vill ha. Vill ni kunna se var alla användare på ett visst område befinner sig? Eller vill ni kunna se var era utplacerade kontaktdon finns på kartan? Berätta för oss hur vi kan göra appen än mer användbar för er!

 • Varifrån kom idén till Vilicus Moneo?

  Det var Michael Carlsson, konsult och delägare i Solberga station AB, som kom med idén. Han mötte i konsultrollen som olycksfallsutredare hos en kund problematiken med att spårgående arbetsmaskiner passerade gränspunkter och de konsekvenser som följde med det. Där börjande tanken att ”det måste gå att hitta en lösning på detta”. Efter resonemang med olika parter landade han och Margareta Carlsson (även hon konsult och delägare i Solberga station AB) i att vilja utveckla en app. Michael och Margareta äger även företaget Solberga Idéer AB som är den plats där de utvecklar nya idéer, så i det bolaget lades Vilicus Moneo och innovationen varumärkesskyddades på EU-nivå. Därefter tog man kontakt med Thomas Tydal på Tydal Systems AB, som är proffs på och har mångårig erfarenhet av utveckling av appar för järnvägen. Ett samarbete inleddes och numera samäger Solberga Idéer AB och Tydal Systems AB appen Vilicus Moneo och utvecklar den tillsammans.

   

 • Artiklar och poddar som innehåller information om Vilicus Moneo

  Järnvägspodden 2023-10-30 från Elmia Nordic Rail. Intervju med Thomas Tydal, Tydal Systems AB, 1’30 in och 10 minuter framåt, inledningsvis om 1409 och därefter Vilicus Moneo. (podd)

  Dagens Infrastruktur 2023-10-11 ”Säkrare spårunderhåll och färre tågförseningar med ny app” (artikel)

  Järnvägsnyheter.se 2023-10-11 ”Ny app mot tågförseningar på Nordic Rail” (artikel)

  Elmia Nordic Rail 2023-10-10 ”Säkrare spårunderhåll och färre tågförseningar med ny app” (artikel)

  Nordic Infracenter 2023-06-29 ”De gör succé med nya gränspunktsdetektorn” (artikel)

  Nässjö Näringsliv AB 2023-06-29 ”Innovation och inkubation på Solberga station AB” (artikel)

  Elmia Nordic Rail 2023-05-24 ”Samverkan och innovation i fokus när Solberga station AB ställer ut på Elmia Nordic Rail” (artikel)

  Solberga station AB 2023-05-16 ”Ny innovation: Vilicus Moneo” (blogginlägg)

  Järnvägspodden 2023-05-15 ”Inte bara en massa mässande” (podd)

  Du finner också animationer och information om Vilicus Moneo på YouTube.

Solberga Ideér AB

Michael Carlsson, verksamhetsutvecklare
Telefon 0380-203 32, sms 070-724 44 39
E-post margareta.carlsson@solbergaideer.se

Margareta Carlsson, vd
Telefon 0380-203 31, sms 070-722 37 34
E-post michael.carlsson@solbergaideer.se

Tydal Systems AB

Thomas Tydal, VD
Telefon/sms 070-724 10 74
E-post thomas@tydalsystems.se

Cookies

Cookies